Folkinitiativet om skolorna fortsätter

Följande pressmeddelande har precis skickats ut till allmänheten:

Med anledning av det beslut som fattades av För- och Grundskolenämnden om förlängning av mellanstadieverksamhet i Bullmark så vill vi i Bodbyn, Bullmarks och Botsmarks föräldragrupper uttala oss om den nu uppkomna situationen. Det glädjer oss att Socialdemokraterna, Moderaterna, Miljöpartiet, och Liberalerna lyssnat och slutligen tagit till sig av den kritik som riktats emot dem angående skolfrågan, och omprövat en del av det beslut som lades fram i januari – att även de ser det självklara behovet av att bibehålla F-6-verksamhet i en bygd som växer.
Bullmarks skola har verksamhet från förskoleklass upp till åk 6 och eftersom lokalerna är för små så står det sedan ett år tillbaka baracker på skolgården för att inrymma alla elever. Att då, som vi så många gånger påtalat, ersätta den gamla skolan med en lågstadieskola och skicka mellanstadieelever med skolbuss till Sävar är inte på något sätt visionärt för en växande bygd. Vänsterpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har förstått detta hela tiden och klargjorde därför i det senaste beslutet att deras grunduppfattning kvarstår, nämligen att Bullmarks skola ska byggas som en F-6 skola enligt tidigare fattat beslut i f.d. Sävar kommundelsnämnd.
Som föräldragrupp och bybor står vi frågande till den svävande formulering som använts i det nya beslutet, nämligen att åk 4-6 går kvar i nuvarande gamla skola “…under förutsättning att behörig och legitimerad personal fortsatt finns att tillgå eller att större investeringar i lokalerna inte krävs.”
En beslutsformulering som ovan behövs dock lika lite här som för någon annan skola i kommunen och skapar i detta fall en osäkerhet kring visionen för Bullmarks skola, en skola med över 100 elever som För- och Grundskolenämndens ordf. Moa Brydsten framhåller har hög kvalité och behöriga lärare. Det enda självklara är att behov av skola styrs av det antal elever som finns i upptagningsområdet och inte av en otydligt definierad nivå av investeringar i lokalen.
När det gäller Botsmarks skola och bevarande av F-6 som f.d. Sävar kommundelsnämnd även där beslutade ska finnas kvar, men som också revs upp av för- och grundskolenämnden, har en ytterst begränsad vilja till dialog visats från politiskt håll. Detta trots påvisade brister i det underlag som låg grund till det beslutet.
Med anledning av ovan vill vi som föräldragrupp därför fortsätta dialogen med våra folkvalda och välkomnar fortsatt samtal om möjligheterna med Bullmarks respektive Botsmarks skola.
Vi ser det som en självklarhet att fortsätta folkinitiativet som redan under sitt första skede fått 4000 namnunderskrifter för en långsiktigt hållbar lösning i Bullmark och Botsmark – en lösning som också främjar den positiva landsbygdsutvecklingen i Umeå kommun.

Bodbyn, Bullmarks och Botsmarks föräldragrupper

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s